Om Mr. India

En smaksopplevelse utenom det vanlige...

Vår Mantra: Gode råvarer!

Vi jobber hardt for å opprettholde de klassiske regionale indiske oppskriftene og smakene, og vi legger stor vekt på å velge ut de beste ingrediensene. For å gi deg en unik smaksopplevelse, bruker vi nøye utvalgte produsenter og leverandører som kan garantere oss de beste ingrediensene.

Mister India har helt siden oppstart i 1993 hatt fokus på råvarer av ypperste kvalitet og noe av hemmeligheten bak våre retter ligger nettopp her. Vi er konstant på søken etter hvordan vi kan gjøre vår meny enda bedre for at våre gjester skal få oppleve det indiske kjøkken fra sin aller beste side.

Det viktigste elementet i det indiske kjøkken er krydderet. Våre kokker velger ut de aller fineste hele krydderne, som de bruker til å male sine egne, ferske krydderblandinger ("masalaer") som gir de autentiske kryddersmakene i våre retter.

Tradisjon & Innovasjon

Det gastronomiske teamet hos Mister India har gleden av å presentere en meny sammensatt av noen av de beste rettene fra de historiske og mest anerkjente kulinariske regionene i India. Kjernen i vår meny er basert på tradisjonelle retter fra både Nord- og Sør-India. Innenfor disse hovedretningene finner vi regionale kjøkken som: Nord – Punjabi, Mughlai, Awadhi og Sør – Hyderabadi, Kerala og Tamil Nadu.

I enkelte av våre retter har vi tillat oss å benytte noen "særnorske" og ergo noe utradisjonelle indiske råvarer. Her kan nevnes retter som for eksempel "Meen Pollichathu" – Superior laks fra Romsdalsfjorden, servert i sautert "masala"-saus med løk, hvitløk og ingefær, pakket i bananblad og stekt på tawa (jernpanne) og "Maan Kurma" – Reinsdyrkjøtt fra Røros bresert i en sør-Indisk nøtte- og kokos basert karri (kurma), tilsatt kantareller, valmuefrø (khas khas) og karriblader.

Om opprinnelsen

Mer om våre retters opphav...

India er et land som er rikt på tradisjon og kultur. Landets geografi, kultur og matvaner varierer fra region til region, men til tross for regionenes kulturforskjeller finnes det enkelte underliggende likheter i de ulike kjøkken. Bruken av krydder i maten er en vesentlig del av matlagingen, og forsterker smakene og duftene i maten.

Selv om maten i India gjenspeiler landets varierte demografi og etniske mangfold, kan det indiske kjøkkenet deles inn etter himmelretningene: det nord-indiske, sør-indiske, øst-indiske og vest-indiske kjøkken.

Innenfor disse hovedretningene finner vi regionale kjøkken som Kashmir, Punjab, Mughlai (Delhi og Agra), Awadhi (Lucknow), Hyderabadi, Kerala, Tamil-Chettinad osv. Det skal også nevnes at det er mye utenlandsk innflytelse i maten som tilberedes og spises i mange regioner, et resultat av påvirkning fra nasjonene som gjennom historien har hatt herredømme over India.

Vi ønsker å fremheve de beste rettene i det nord-indiske og sør-indiske kjøkken, siden vi anser disse hovedretningene som de mest raffinerte innen det indiske kjøkken. La oss fordype oss i hver av disse regionene og deres mattradisjoner:

Punjab

- Navnet betyr bokstavelig “der fem elver møtes”, og Punjab er tandoori-rettenes fødested.

Mat fra Punjab er krydret og fyldig, med generøs bruk av kryddere, smør, fløte og nøtter. Selv om lam og kylling ofte er foretrukket, er hvete hovedsalgsavlingen i regionen, noe som gjenspeiles i det store utvalget av brød i form av roti, naan, kulcha og parantha.

Retter med navn som tikka (benfrie munnfuller av kjøtt), makhni (med mye smør) og saag (blanding av grønne blader) er typiske for det punjabiske kjøkken.

Lucknow, tidligere “Awadh”, Uttar Pradesh

- Byen Lucknow ligger i området som tidligere var kjent som Awadh.

Hoffetikette, poesi, musikk, vakre hager og edel kokekunst ble satt stor pris på i denne regionen. Awadhi-mat tar lang tid å tilberede og er nokså fyldig, med utstrakt bruk av ghee (klarnet smør), blomsteressens, nøtter, kryddere og bladgull eller -sølv som garnityr. Konseptet "dum pukht" stammer herfra, et konsept der maten tilberedes ved å lukke kokekarets åpning med over- og undervarme i form av grillkull.

Retter med navn som Korma (nøttesaus), Qaliya (geleaktig saus), Biryani (ris og kjøtt tilberedt på lav varme med krydder), Seekh kebab (lammespidd) og Shammi kebab (pannestekt lam- og linsegaletter) er typiske for Lucknow-kjøkkenet.

Hyderabad, Andra Pradesh

- Hyderabad ligger på det sentrale Deccan-platået, og her hersket Nizamene, som kan sammenlignes med Nawabene.

Kjøkkenet minner også om Lucknows, bortsett fra et innslag av sørlige urter og kryddere som en følge av innflytelse fra kysten. Kongelige kokker og oppskrifter ble ofte utvekslet mellom Hyderabad og Lucknow.

Retter med navn som Nihari (lam langkokt med kryddere i syltelabb-kraft), Haleem (kvernet lam og grøt av knust hvete), Quth (saus basert på tomater og peanøtter) og Dalcha (stuing av linser og kjøtt) er typiske for Hyderabads mattradisjoner.

Tamil Nadu og Kerala, kyststrøkene

- Tamil Nadu og Kerala er de to mest fremstående kulinariske statene i sør-India.

Menneskene her er ganske religiøse og velutdannede, og tradisjonelle når det kommer til mat. Kryddere som svartpepper, sennepsfrø og rød chili brukes mye sammen med kokos og karriblader.

Retter med navn som Curry, Sambhar (linsestuing med grønnsaker), Chettinad (en kulinarisk region kjent for utstrakt bruk av kryddere i mat) og Poriyal (wokkede grønnsaker) er typiske for det sør-indiske kjøkken.